2016. dec 23.

Online segítség a depresszió kezelésében

írta: Wundt
Online segítség a depresszió kezelésében

A depresszió az egyik leggyakrabban diagnosztizált betegség az egészségügyi alapellátásban. Nem csak a hangulat, hanem a gondolkodás, érzelmek, a magatartás zavarával, valamint testi betegségekkel is együttjár. Szövődményei (pl. túlzott alkohol- és drogfogyasztás, öngyilkosság, asztma, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek) pedig súlyosak lehetnek.

A felnőtt lakosság 15%-a esik át élete során súlyos (major) depresszión.

A testi betegségekhez (pl. stroke, infarktus, cukorbetegség) társuló depresszió pedig rontja a prognózist. A major depresszió a rokkantosításhoz (leszázalékoláshoz) vezető leggyakoribb ok.

 

A depresszió azonban kezelhető

A szakszerű diagnózis elengedhetetlen a megfelelő terápia kiválasztásához. A tünetek (lásd az alábbi ábrát) felismerése, azonosítása, és a tüneteknek a betegség kritériumai szerinti értékelése szakember (háziorvos, pszichiáter) feladata.

 

ifight depression depresszió online segítség kezelés antidepresszáns krízis
A depresszió tünetei
(Forrás: iFightDepression)

 

 

A kezelés három módja

A kezelést illetően azt lehet mondani, hogy kettő, vagy inkább három fő módja van: orvosi, pszichológiai és szociális. A kezelés gyakran - és ideális esetben - ezen kezelési módok kombinációjából áll.

Az alapellátásban a depressziót rendszerint hangulatjavítóval (antidepresszáns) kezelik, amely mellé megfelelő pszichológiai segítséget is javasolnak. A gyakorlatban ez például úgy nézhet ki, hogy  valaki jelentkezik a területileg illetékes pszichiátriai gondozóban - mert mondjuk háziorvosa vagy saját maga észleli a depresszió tüneteit -, ahol vizsgálatot követően, szükség esetén a szakorvos gyógyszert állít be. De a gyógyszerbeállítás történhet - és antidepresszánsok esetében ez indokolt is - kórházi keretek között is.

A pszichológiai kezelés többféle lehet. Alapvetően a különböző pszichoterápiák, vagy "beszélgető terápiák", tartoznak ide. Enyhébb depresszió esetében elegendő lehet csak pszichoterápiás segítség is, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel kiegészítve kell alkalmazni.

Az orvosi és pszichológiai mellett a szociális kezeléshez olyan dolgok tartoznak, mint társas tevékenységek, rendszeres testmozgás (ennek megelőző szerepéről egy korábbi posztban már írtunk), a betegségről való tájékoztatás (pszichoedukáció), relaxációs módszerek megtanulása, stb. Ezek mind segítenek a reménytelenségérzés csökkentésében és a depressziós beteg kompetenciaérzésének növelésében - mindez pedig fontos a gyógyszeres és pszichológiai (pszichoterápiás) kezelés kívánt hatásainak elérésében.

 

Egy internet-alapú önsegítő program

Az önsegítés, a betegségről való tájékozódás tehát részei lehetnek a depresszió (és egyébként más lelki zavarok) kezelésnek, illetve egy komplex terápiás tervben megvan a helyük.

A 2014. júliusától működő iFightDepression elnevezésű online program a depresszió enyhe vagy középsúlyos formáinak kezelésében alkalmazható, olyan esetekben, amikor a betegség nem társul egyéb pszichés zavarral (pl. alkoholbetegség).

"A program az Európai Szövetség a Depresszió Ellen (European Alliance Against Depression (EAAD) konzorcium márkája és kezdeményezése, melyet a Preventing Depression and Improving Awareness through Networking in the EU (PREDI-NU) konzorcium fejlesztett ki és valósított meg, a European Agency for Health and Consumers (EAHC) támogatásával." (ifightdepression.com/hu)

A program ingyenes (mind a páciens és a szakember számára) és jelenleg magyar, német, angol, portugál, észt, bolgár, francia és spanyol nyelveken érhető el.

 

ifight depression depresszió online segítség kezelés antidepresszáns krízis

 

A használatához, a páciens motivációján kívül,

pszichiáter, pszichológus vagy mentálhigiénés szakember támogatása szükséges,

ami azt jelenti, hogy egy ilyen szakember igényelhet a páciens számára hozzáférést az online felülethez.

Otthon, mindenki a saját tempójában

Az online iFightDepression program hét modulból áll, amelyeken a páciens a saját tempójában, a számára legmegfelelőbb helyen és időben haladhat végig.

ifight depression depresszió online segítség kezelés antidepresszáns krízis

Egy modul 30-45 percet vesz igénybe, de ez az idő tetszés szerint meg is szakítható, és a modul folytatható később.

A modulok többek között

  • depresszióra vonatkozó tájékoztató anyagokat,
  • alváshigiénével kapcsolatos információkat,
  • az aktuális (napi) hangulatot mérő teszteket,
  • a negatív gondolatok azonosítását és átfogalmazását segítő gyakorlatokat, naplókat tartalmaznak.

A páciens mindezt anonim módon használhatja, a szakembernek nincs hozzáférése a személyes adatokhoz.

Hogyan próbálhatja ki ezt a programot?

Ha a depresszió tüneteit, jeleit érzi magán, akkor vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, egy pszichiáterrel vagy pszichológussal, és beszéljék meg, hogy milyen lehetséges kezelési módok jöhetnek számításba az Ön esetében. Nálunk jelezheti, ha szeretné kipróbálni ezt a programot, mint a depresszió kezelésének kiegészítése.

Depressziósnak, lehangoltnak érzi magát? Az iFightDepression honlapon akár most rögtön kitölthet egy kilenc kérdésből álló hangulatmérő kérdőívet, ami visszajelzést is ad arról, hogy fennállnak-e Önnél a depresszió fő jelei, tünetei.

A honlapon további sok, a depresszióval kapcsolatos olvasnivalót talál. Külön rész foglalkozik a fiatalkorban előforduló depresszióval, valamint abban is kaphat segítséget, hogy mit tehet akkor, ha barátja, családtagja miatt aggódik.

Az iFightDepression program nem azonnali lelki segítség, hanem egy gyógyulást támogató, önsegítő eszköz. De ha aktuálisan lelki krízisben van, úgy érzi, hogy azonnali segítségre van szüksége, öngyilkossági gondolatai vannak, akkor hívja a Lelki Elsősegélyt (116-123). Itt pedig további sürgős esetben hívható segélyszámokat talál, illetve azon helyek listáját, ahova segítségért fordulhat.

 

(Bérdi Márk, a Péterfy Sándor U. Kórház Krízisintervenciós és Pszichiátriai Osztály pszichológusa)

 

Szólj hozzá

segítség depresszió online kezelés krízis antidepresszáns ifight depression